Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lágy, habos, meleg kakaócsoda

 

Hozzávalók 5 személyre:

1 liter 3,6%-os (ha jól emlékszem a %-ra) zsírtartalmú tej (inkább háznál vásárolt fölözetlen tej kell hozzá), 
1,5 liter habtejszín, 
30 dkg cukor, 
3 cs vaníliás cukor, vagy egy jó hosszú vaníliarúd belseje, 
8 púpozott evőkanál Szerencsi kakaópor, 
10 + 5 dkg 80%-os étcsokoládé, ebből 5dkg-ot késsel apróra vágva, 
1 teáskanál keményítő,
személyenként 1 db babapiskóta, vagy ostyaszív,
minden pohár tetejére csipetnyi őrölt fahéj, és 3 szem pirított mogyoró.

A tejből 0,5 dl-t, a cukorból 2 kanállal kiveszek, és a kakaóport simára keverem vele. Tovább hígítom tejjel, amíg könnyen nem lehet önteni.
A többi tejet felforralom, és 10 dkg cukorral ízesítve megfőzöm benne a keményítőt (pudingpor is lehet), majd felolvasztom benne az étcsokoládét. 
Már ekkor szép, étvágygerjesztő sűrűségű, krémes finomság illatozik az edényben, de még tovább folytatjuk az érzékek felkorbácsolását.
Belecsorgatom a kakaóporból készült tejes keveréket, és kis lángon összeérlelem.
A vanília, ennek hiányában a vaníliás cukor is belekerül, majd gyorsan leveszem a tűzről. Hagyom kicsit hűlni. 
A tejszínt a maradék cukorral felverem, ebből veszek ki úgy 1/5 mennyiséget, és elegyítem a főtt kakaóval. Eztán 5 kanálnyi habot meghagyok díszítésnek a poharak tetejére.
A többit kétféleképp használom: felét, és az apróra vagdalt étcsokit óvatosan beleforgatom a még meleg, de nem forró kakaóba. A másik felével pedig elkezdem a poharak alját feltölteni. Egy kanál fehér tejszín, 2-3 kanál habos kakaó, amíg el nem fogy. A tetejére jó, ha fehér színű tejszín kerül.

Ezt a lágy, habos, meleg kakaócsodát végül fahéjjal, és pirított mogyoróval díszítem, és egy-egy babapiskótával, vagy ostyaszívvel koronázom.